2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Laboratorinis maitinimo šaltinis

Pradėjus domėtis elektronika, praktiškai kiekvienas arba perka arba pasigamina pats laboratorinį maitinimo šaltinį, kad konstruojant būtų iš ko užmaitinti testuojamus projektus, įvairias tiriamas grandines. Aš - ne išimtis. Gamykliniai maitinimo šaltiniai man per brangūs, tad (jau prieš metus) pasigaminau savo:

Šis mano gamintas aparatas ne stebuklas. Viduje slepiasi paprasta reguliuojamo maitinimo šaltinio schema su LM317 mikroschema (LM317). Taip pat panaudotas aktyvus aušinimas, kuomet LM317 mikroschemą aušina nedidelis radiatorius ir ventiliatorius, valdomas priklausomai nuo temperatūros (Termokontroliuojamas ventiliatorius). Transformatorius senas, pirktas dar radiotechnikos būrelyje (AC 26V, 4A). Taip pat panaudojau voltmetrą su CL7107 mikroschema (CL7107).
Pirktos tik kai kurios elektroninės detalės, nors ir tai nedaug, nes stengiausi panaudoti kuo daugiau medžiagų iš šiukšlių krūvos :) Todėl viduje nekoks vaizdas, be to dar nelabai daug pastangų tada dėjau, norėjau kuo greičiau sukraut viską :)
Pora foto kas dedasi viduje:



Taigi, jau metai, kai naudojuosi šiuo prietaisėliu. Jis puikiai tenkina mano poreikius.

5 komentarai:

  1. Ar dažnai sudirba ventiliatorius ? Nes pats planuoju kažką panašaus daryti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ventiliatorius praktiškai visada sukasi, aišku kol nėra jokios apkrovos, sukasi vos vos. Prijungus rimtesnė apkrovą sukasi greičiau, bet sukimąsi pastebiu tik vizualiai arba kai katinas priėjęs bando pagaut nagais arba dantimis sparnuotę :D Garso tikrai negirdėti.
    Šiaip ventiliatoriaus schema tikrai per sudėtinga, pakaktų paprastos schemutės su lauko tranzistoriumi, ir keliais rezistoriais.
    Aš tokią įdėjęs, nes tai hobis, dėl įdomumo konstruota.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Is kur butu imanoma gauti toki voltmetra???

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gatavą? Gatavo nežinau net, o gamintis tai pagal nuorodoje esančią informaciją... Arba yra ebay pigių voltmetrų: http://www.ebay.com/itm/Mini-DC-0V-To-99-9V-Red-LED-Digital-Panel-Volt-Voltage-Meter-Voltmeter-/290717802952?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43b021a1c8

    AtsakytiPanaikinti
  5. tokį įsidiegus reikia pagalvot ir apie ventiliatorių, kad neužkaistų viskas. el-vent.com

    AtsakytiPanaikinti