2012 m. balandžio 2 d., pirmadienis

Rusiški 7 segmentų indikatoriai


Net nebūčiau pagalvojęs, kad kada nors būta tokių daiktų, kaip kaitriniai 7 segmentų indikatoriai.
Tai paprasčiausia lemputė su 7 skaičių segmentus imituojančiais kaitriniais siūleliais, kurie kaista ir švyti. Pagal datasheet, vienam segmentui reikia apie 20mA srovės ir 3,15V įtampos, kas visai panašu į šviesos diodo segmentą. Tačiau dinaminės ir ilgaamžiškumo savybės jau tikrai nepanašios į šiuolaikinių LED indikatorių.
Pajungimas prie mikrovaldiklio nesiskiria nuo LED indikatoriaus pajungimo, tad išbandžiau ant savo breadboard'o:


Ateityje, kai neturėsiu ką veikti, panaudosiu kokiam "vintage" laikrodžiui ar termometrui.
Beje, universitete taip pat radau ir 7 segmentų indikatorių, kuris sudarytas iš nemenko aliuminio korpuso su segmentus imituojančiomis ertmėmis, kuriose dedamos kaitrinės lemputės ir taip gaunama vėlgi tokių skaičių indikacija.
Dabar tokie įtaisai gana keistai atrodo :)

2 komentarai:

  1. Taip gal ir gerai sakai, kad jos, yra neilgaamziskos nepatvarios, taciau jos yra ne tokios jautrios itampos ir sroves pokyciams nei ledai, o kaip pavyzdis dauguma puslaidininkiniu nustoja visiskai veikti paveikti labai smarkia elektromagnetine banga, o ssi lempa i tai net nereguos, butent del to jie buvo naudojami karineje technikoje, na nezinau kaip dabar gal yra kitokiu prigalvotu technologiju, apsaugu nuo ipac stypriu anksciau paminetu bangu, bet tai bent kelis desimtmecius bus karinese technikose o "liaudis" sias technologijas ne greit isvys. O sios lempos kaip ir mikrobangu krosneles israstos (bijau pameluot) daugmaz per 2-aji pasaulini- tai paskaiciuok kiek siai technologijai metu? Na kaip pvz.: neseniai amerikieciai isrado "skausmo ginkla" kuris nieko daugiau nedaro tik sukelia smarku skausma 1km spinduliu- oficialiomis ziniomis, o kas dar israsta?
    Na mano isvada tokia jog nereikia peikti tokiu dalyku, svarbiausia jei veikia tai gerai...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na peikti tai nepeikiu, tik vat sakau, kad LED ilgaamžiškesni, ryškesni, patogesni naudojimui, bet šitie irgi turi pliusų, lyginant su LED, kuriuos paminėjot. Visi daiktai turi savo privalumų ir trūkumų, ne išimtis ir šis atvejis :)

    AtsakytiPanaikinti