2012 m. balandžio 29 d., sekmadienis

Mini UV dežė



Vis labiau į projektus braunasi SMD elementai, todėl reikia tikslių ir sudėtingų PCB, o joms pagaminti yra naudojama technologija, panaudojant PCB su fotorezistu. Tokias plokštes reikia švitinti UV spinduliais, todėl ir nusprendžiau pasigaminti UV dėžę.

Korpusas:
Korpusas iš senos spintelės lentynos, bei 3mm faneros, o skydelis iš šaldytuvo plastmasinės korpuso dalies.

Laikmatis:
Laikmačio schema mano, programa taip pat. Elementai buvo pasirinkti atsižvelgiant į namuose turimas medžiagas. LCD naudotas, nes turiu parsisiuntęs iš Kinijos, jo kaina gavosi mažesnė negu naudojant 7 segmentų indikatorius, nes Šiauliuose nėra pirkti pigių 7 segmentų indikatorių (vieno kaina apie 3lt, taigi 4 kaina jau 12Lt, o LCD man kainavo 10Lt). Taimerio valdiklis - PIC16f628A, taip pat dėl to, kad turėjau porą tokių pirktų iš Kinijos po 3,5Lt.


Lempos:
Lempos iš Lemonos: http://lemona.lt/index.php?page=item&i_id=55092. Komutavimui panaudota ne relė, o paprasta schemutė su BT136 simistoriumi. Droseliai panaudoti iš taupiųjų 11w lempučių po 3,5Lt.



Keletas foto iš gamybos:

Dar prieš gaminant laikmatį, išbandžiau. Nuotraukoje matosi atraižėlės, švitintos atitinkamai 3, 4 ir 5 minutes. Taigi geriausias variantas švitinant 4 minutes.



 Simistorinis draiver'is:



Laikmatis:



Vidus:



Skydelis neturėtų nukristi :D


 Panaudotas 4mm organinis stiklas, įtvirtintas karštais klijais:



 UV dėžės švitinamas plotas ~23x14cm:


Funkcijos:
  • Laiko nustatymas 0-59 minučių, 10 sekundžių tikslumu;
  • Valdymas trimis (+, -, set) mygtukais;
  • Likusio laiko, būsenos indikacija LCD ekranėlyje;
  • Garsiniai mygtukų paspaudimo, švitinimo pabaigos signalai;
  • Šviesinė (geltonas LED) būsenos indikacija (mirksi - švitinama, šviečia - baigta);
  • Švitinamas plotas: ~23x14cm;
Gaminant aišku neapsieita be netikėtumų, apie kuriuos nepagalvota projektuojant, pvz: nemaniau kad reikės išvestos ICSP jungties, tad teko pakabint ant laidukų, taip pat nepagalvojau, jog per arti laikmačio praeinantys lempų maitinimo laidai kels jo veikimo problemas, tad teko laidus pervesti kitu keliu iki lempų. Bet iš klaidų mokomasi, tad jos kaip ir į naudą :)
Beje, neturėjau dviejų padėčių jungiklio, tai laikinai įdėjau turėtą trijų.
Gamyba truko gerą mėnesį, po truputį projektuojant, gaminant PCB, korpusą, rašant programą.

Na ir greitai sumestas video:


Ačiū už dėmesį, prašom palikti komentarą ;)

13 komentarų:

  1. Naudoji be dangčio ar čia dėl filmuko ? Nes gi UV spinduliai turėtų kenkti akims. Koks atstumas nuo lempų iki stiklo ?
    Kai dariau savo UV dėžę tai gerai kad padariau atsukamą stiklą, prireikia kai reik švitinti dvipusę pcb. T.y prispaudžiu su kitu organiniu stiklu pcb, apšvitinu vieną pusę, po to apverčiu apšvitinu kitą pusę. Stiklus fiksuoju kanceliariniais spaustukais.
    Dėl atstumo, kaip visados pirma padarau po to skaitau ką padaręs. Taigi reikalingas kuo didesnis atstumas nuo lempų iki stiklo, kad tolygiau apsišvitintų pcb.
    Šiaip tai gražus darbas.
    p.s kažko neveikia pav. galerija, ar čia mano firefox problemos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dangčio kol kas nėra, tačiau galvojau, apie jį. Taip, UV kenkia, bet juk nežiūrima atsisėdus į lempas ir ne pusę dienos jos švies, o tik kelias minutes :) Jeigu būtų labai pavojinga, nemanau, kad būtų tada leidžiama naudot klubuose, diskotekose.
    Dėl dvipusių švitinimo, tikrai labai gerai sugalvojai :) Na, man gal nereikės dar dvipusių, jei reikės tai teks kažkaip suktis, švitint vieną, po to kitą pusę, taip pat gal suspaudus tarp poros stiklo gabaliukų, aišku prieš tai teks paeksperimentuot, kiek pailgės švitinimo laikas.
    Atstumas iki plokštės nuo lempos centro apie 5,5cm. Uždėjus baltą popieriaus lapą, matosi, kad kraštai mažiau apšviečiami, bet turėtų pakakt tolygumo visam reikalingam plotui apšvitint. Jei bus problemų, dėsiu dar kokią vieną lempą, didesnį korpusą sukalsiu :D svarbiausia, kad elektroninė dalis padarytą, perkelt nebus sunku :)
    Dėl paveikslėlių galerijos tai nežinau, ką turi omenyje, nes atskirai kaip ir nėra tokios sukurtos. Aš naudoju firefox, viskas tvarkoje man.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai labai gražus, malonus darbelis. Sėkmės kituose darbuose.
    Tačiau aš pasilikčiau prie savo, lygintuvo pernešimo būdo, man labiausiai prie širdies šis variantas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū :) Aš taip pat šį būdą naudoju ir naudosiu nesudėtingoms plokštėms gamint :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. pradėjau naudoti laminatorių, esu labai patenkintas, bent jau vienpusėms plokštėsm nepakeičiamas dalykas, galima padaryti labai plonus takelius, mano rekordas 0,2mm

    AtsakytiPanaikinti
  6. Būtų įdomu pamatyt, kokį laminatorių naudoji, ar savadarbis, ar pirktas, nes kiek žiūrėjau, nemažai kainuoja jie...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Naudoju pirktą 120lt, teko išardyti, reikės padaryti temperatūros valdymą. Nes gamyklinis įkaisdavo iki 110C. O plokštėm reikia apie 180-200C. Kai patobulinsiu įdėsiu į tinklapį.Šiaip pirkau pigiausią todėl jis ir įkaista mažai. O brangesni prasideda nuo 200lt :(

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tai va kad brangus, bet mano nuomone labai kokybiškas plokštes galima daryti. Ieškojau naudoto, bet neradau.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Su lygintuvu taip pat neblogai galima padaryt, tik aišku reikia daug pavargt popierių nuiminėjant, kas mane labiausiai nervina šituo būdu darant...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dėl popieriaus pastebėjau, kad kartais jis nusilupa įmetus į vandenį drungną, bet kartais pasitaiko popierius kurį reikia gana ilgai mirkyti ir lupti per kelis kartus.

    AtsakytiPanaikinti
  11. O kodėl nepasidalini PCB ir Programos kodu?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pasidalinu el. paštu, jeigu kas prašo :)

    AtsakytiPanaikinti