2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Universalus PIC mikrovaldiklių programatorius



Vienu metu prireikė rimtesnio PIC programatoriaus, nes kilo įtarimas, jog dėl kažkokių priežasčių JDM programatorius nesugeba įrašyti PIC16F676 mikrovaldiklio laiko konstantos (OSCCAL). Taigi gavau patarimą iš elektronika.lt forumo gamintis rimtesnį programatorių: http://radiomaster.com.ua/index.php?newsid=602
Gaminant kilo sunkumų su KP1533LA3 mikroschemos radimu. Tokios neradau, tačiau radau  K155LA3. Buvo abejonių, ar ši tiks, tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, abejoti nebuvo verta.
Prieš gaminant pats pridėjau DIP14 mikroschemos lizdą PIC16F676 valdikliui, kad nereikėtų jo jungt laidukais.
Gali kilti klausimas, kokius naudot užsienietiškus tranzistorius vietoj schemoje pateiktų rusiškų: aš naudojau BC547 (npn) ir BC557 (pnp) tranzistorius.
Kaip išorinį maitinimo šaltinį panaudojau iš Pabalių turgaus pirktą už 5 Lt DC 18V 500mA vadinamąjį "blokelį".


Pliusai:
* Ilgas programuojamų valdiklių sąrašas;
* Patikimas;
* Nesudėtingas.

Minusai:
* Su užsienietišku LA3 analogu (kiek girdėjau) kyla veikimo problemų (visai neveikia programatorius), o pačią LA3 ne iš donorų rasti sunkoka.
* Reikalingas išorinis maitinimo šaltinis.
* Šiuolaikiniai kompiuteriai neturi COM jungties.

Jeigu kam reikės, galėsiu pasidalinti PCB brėžiniu.

15 komentarų:

  1. Gal teko programuoti pic16f630 su siuom programatoriumi ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Deja, bet ne. Su juo teko programuoti 16F84A, 16F676, 16F887, 18F2550, 16F628A.
    16F630 yra programuojamų valdiklių sąraše, tad neturėtų būti problemų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. kokius kondikus deti C1 -C4. Data sheete duota 1uF, cia kaip suprantu 10uF ?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip, šitoje schemoje siūloma naudoti 10uF 16V kondensatorius.

    AtsakytiPanaikinti
  5. sveiki, susirinkau si programatoriu, naudojau ta pacia rusiska MS k155la3, taciau programa winpgm man net programatorias neaptinka. Tiesa niekur neradau k155la3 koju isdestymo, maniau jis toks kaip ir Mikrovaldiklio ( prie zymes 1 koja, zemyn dideja, o desinej pusej is apacios i virsu didėja) ar tikrai toks koju isdestymas. Aciu uz atsakymus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėl kojelių išdėstymo tai taip, toks. O PCB darėte pagal pateiktą radiomaster puslapyje? Jeigu ne, tai tada gali būti montažo klaidos, kontakto nebuvimas kur nors. Verta patikrinti ar yra reikiamos įtampos ant įtampos stabilizatorių, taip pat ar geri tranzistoriai. Taip pat ir MAX mikroschema gali būti brokuota, bet gal šitai palikite blogiausiam atvejui :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. pcb nedariau, viskas stovi maketineje ploksteje. Na tranzus reikia permest bet, kad ir neranda programatoriaus, hardware check mclr funkcionuoja, data ir clock taip pat. Vpp itampa, siekia 13.5V, nes kondensatorius prie maitinimo 470uF ikrautas, gal per daug ? Vcc ~ 5.02V is abieju 78l05. ai c1-c4 10uF taciau 50V, bet juk tai manau itakos neturi.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ne, tai įtakos neturi. Aš nesigilinęs labai į ta programatorių, tai nedaug ką galiu patart. Vpp turėtų būti 12V, ne 13,5V, nes Vpp jungiasi tiesiai prie 12V stabilizatoriaus išėjimo, kondensatorius prie maitinimo tam įtakos neturi. Galiu tik patart dar pertikrint surinkimą arba MAX232 kitą mėgint.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tikriausiai kazkas su max232, nes pajungus 4 (DTR) per varza su 8 (CTS) ir i MV PGD, o 7 (RTS) i MV PGC, winpgm randa JDM programatoriu, bet mikrovaldiklio niekaip :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na tai belieka išbandyt su kita ir tikėtis, jog viskas sės į savo vėžias :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. viska sujungus pagal duota schema kazkodel tai atlikinejant hardware test neleidzia jungti data in. Ir prie MV PGD neatsiranda itampa, o ant clock visada 5V.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nesu veikimo išnagrinėjęs ir nelabai orienuotjuosi, nesidomėjęs nei MAX232 veikimo principu nei pačiu programavimo principu hardwarinėje dalyje, tad patarčiau kreiptis į elektronika.lt forumą, nes mano žinių tikrai per mažai, kad kažką dar patarčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Jo, sitas programatorius, kaip megejiskas, tikrai geras, pats naudoju. Tik beda ta, kad prie kompo jungiamas per RS232 (COM porta). Laptopu su situo portu jau nera...

    AtsakytiPanaikinti
  14. K155la3 nepajungtas maitinimas schemoje

    AtsakytiPanaikinti
  15. Taip, nes schemoje pavaizduoti tik LA3 sudarantys loginiai elementai, o ne visa LA3 mikroschema. PCB plokštėje, jeigu daroma savo, reikia numatyt maitinimo prijungimą mikroschemai.

    AtsakytiPanaikinti