2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Kondensatorių testeris (ESR meter)

Beveik neperku kondensatorių iš elektronikos prekių parduotuvių - naudoju iš kitų elektronikos prietaisų išlituotus kondensatorius.
Aklai lituoti tokius kondensatorius nėra gera idėja, nes jie gali būti labai prasti. Jie gali netik "nebeturėti talpos", bet ir būti užsitrumpinę. Pateikiu video, kuris puikiai iliustruoja, kaip gali, iš pažiūros, sveikas kondensatorius būti niekam tikęs: 

 

Taigi kaip matome, reikia turėti tokį prietaisą kaip ESR (Equivalent Serial Resistance) matuoklis, kuris matuoją kondensatorių vidinę varžą. Iš jos galima spręsti apie kondensatoriaus būklę.
Paieškojęs internete, nusprendžiau pasidaryti tokį prietaisą pagal čia pateikta aprašymą: http://kakopa.com/ESR_meter/
Matuokliui reikia labai jautraus ampermetro (50-100 uA), bet aš tokio neturėjau. Už tai mėtėsi nenaudojamas pigus testeris (pirktas 1 euro parduotuvėje už 1 eurą :D). Jo maksimalus jautrumas 500mA, todėl teko naudotis aprašyme pateiktais patarimais, kad būtų padidinta ampermetrui tiekiama srovė, siekant panaudoti mano turimą nejautrų ampermetrą.
Schemoje numatytas kalibravimo potenciometras, kuriuo sureguliuojamas prietaisas: užtrumpinami matavimo kontaktai ir nustatoma, jog rodyklė rodytų 0 omų. Taip pat užsidega "trumpą" indikuojantis šviesos diodas (taip gali būti iškarto nustatomas užsitrumpinęs kondensatorius).
Šis matuoklis taip pat gali tikrinti ir neišlituotus kondensatorius, tad lengvai gali būti patikrinti įtartini elektronikos prietaiso kondensatoriai.
Didžiausias šio matuoklio trūkumas: neįmanoma atskaityti varžos vertės, kuri mažesnė už, maždaug, 1 omą, tačiau tai netrukdo įvertinti blogus ir normalius kondensatorius.
Internete apstu ir kitų ESR matuoklių schemų. Apie juos galima paskaityti elektronika.lt forume: http://forum.elektronika.lt/viewtopic.php?t=56910


Ant surinkto prietaiso užklijavau orientacinę kondensatorių būklės lentelę:


Matuoklio schema:

 
Prietaiso vidus (tvarkos nerasta :D)

Dabar galiu būti visada tikras, kad naudoju dar "gyvus" kondensatorius.

2 komentarai:

  1. "neįmanoma atskaityti varžos vertės, kuri mažesnė už, maždaug, 1 omą"
    Turiu paprieštaraut, jei naudojamas 50uA galvanometras jis gana tiksliai rodo ir mažesnes nei 1 omas varžas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Todėl ir sakiau, kad tai "Didžiausias šio matuoklio trūkumas:..", o su jautresniu galvanometru jau būtų kita kalba :) Deja, jautresnio neturėjau, tačiau ir šito pakanka aptikt blogus kondensatorius.

    AtsakytiPanaikinti